środa, 10 kwietnia 2013

Tajemnice naszej kuchni - eksperyment.

Nim zabierzecie się do pracy, przygotujcie wszystkie materiały:
  • czarną herbatę,
  • kwasek cytrynowy,
  • ocet,
  • sodę oczyszczoną,
  • szklanki,
  • łyżeczki,
  • miskę
  • ciekawość świata :)

Doświadczenie, które łatwo przeprowadzić w domu wprowadzi każde dziecko w niezwykły świat chemii.
Czym jest skala pH, jak sprawdzić czy coś jest kwaśne, czy nie?  Czas rozpocząć eksperymentowanie!
  1. Zaczynamy od przygotowania najważniejszego elementu udanego eksperymentu – czyli ciekawości świata! Każdy, kto jest ciekawy, co skrywa przyroda gotowy jest do zabawy.
  2. Przygotowujemy miejsce pracy. Cerata i miska niezbędne!
  3. Czas przygotować wszystkie odczynniki. Poproście rodziców, by zaparzyli mocną, czarną herbatę. Drugą szklankę napełnijcie zimn wodą i dodajcie 3 łyżeczki kwasku cytrynowego i 3 łyżeczki octu.
  4. Następnie napełnijcie cztery puste szklanki do połowy wcześniej zaparzona herbatą.
  5. Do każdej szklanki dodajcie po cztery, pięć kropel przygotowanych odczynników (kwasku cytrynowego oraz octu). Zauważycie, że barwa herbaty zmienia się w zależności od dodawanego odczynnika, jak również od jego ilości. Na przykład im więcej dodasz cytryny tym jaśniejsza stanie się herbata.

Wniosek

Wynik tego eksperymentu na pewno znacie z własnego doświadczenia. Im więcej dodajecie soku z cytryny, czyli im bardziej kwaśne jest środowisko tym herbata staje się jaśniejsza. W środowisku zasadowym natomiast przyjmuje bardzo ciemna barwę.


Kontynuujemy!

Znacznie bardziej czułym wskaźnikiem (czego?) w naszej domowej kuchni jest sok z czerwonej kapusty. Możecie go przygotować, gotując drobno posiekaną czerwoną kapustę. Ostudźcie otrzymany wywar i przelejcie go do czterech szklanek, podobnie jak wcześniej herbatę. Przeprowadźcie eksperyment dokładnie tak samo, jak powyżej. Czy widzicie jakieś różnice?


Wniosek

Im bardziej zasadowe środowisko, tym bardziej zielony kolor przyjmuje nasza kapusta. Natomiast w środowisku kwaśnym barwa powinna pozostać praktycznie taka sama.


Zadanie dla najbardziej odważnych młodych chemików!

Eksperyment ten koniecznie wykonajcie nad miską! Wykorzystajcie materiały, jakie pozostały wam z poprzednich eksperymentów.
1. Na dnie miski postawcie szklankę (najlepiej z eksperymentu po czerwonej kapuście) z roztworem sody oczyszczonej.
2. Dolejcie do niej wywar z octem. Pamiętajcie, by szybko odsunąć się od miski!
3. Cieszcie się pierwszym osobiście stworzonym wybuchem małego wulkanu!


Wniosek

W wyniku połączenia kwasu i soli zasady (octu i sody oczyszczonej) wydzielił się dwutlenek węgla. Dwutlenek węgla to gaz, który również my produkujemy. Zbierany jest on przez czerwone krwinki i transportowany przez układ krwionośny. Wydychamy go wraz z powietrzem przez płuca.


Konkurs

Czy wiecie, jakimi innymi kuchennymi substancjami możemy zbadać pH? Poszukajcie ich w domu, przeprowadzając eksperyment jak wyżej. Najlepsze odpowiedzi nagrodzimy! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz